Als koper van een huis kun je maximaal 100% van de koopsom financieren in een hypotheek. Voor het verduurzamen van de woning mag je een extra bedrag lenen. Het extra geleende bedrag moet je wel volledig gebruiken voor het groener maken van je huis.
De energierekening zal oplopen de komende jaren. Daar kun jij jezelf deels tegen wapenen door het isoleren van je huis. Alle warmte die niet verloren gaat, is weer meegenomen. Het isoleren van je huis kost geld, maar vooral bij een sterke stijging van de energiekosten verdien je de investering weer terug. Voor het financieren kun je kiezen voor een extra hypotheek. Voor duurzame investeringen mag je tot 106% van de waarde van je huis lenen.
Wat zijn de voorwaarden voor een hogere hypotheek?
De eerste voorwaarde is uiteraard dat je de geleende extra 6% gebruikt voor bepaalde duurzame investeringen. Geldverstrekkers kunnen jou alleen een extra hypotheek verstrekken als je minimaal een jaarinkomen hebt van €33.000. Uiteraard moet je inkomen ook hoog genoeg zijn voor het dragen van de extra hypotheeklasten.
Wat wordt er verstaan onder energiebesparende maatregelen?
In het verleden werd het plaatsen van een HR-ketel meegerekend als duurzame investering, maar dat is niet meer het geval. Wat wel mee wordt gerekend zijn de volgende maatregelen:
- Warmtepomp
- Zonnepanelen
- Isoleren van gevels, vloer, dak en leidingen
- HR++ glas (beter mag)
Een bouwdepot
Om te voorkomen dat het duurzame budget anders wordt uitgegeven, wordt het extra geleende bedrag in een depot gezet. Dit is een geblokkeerde rekening waaruit alleen betalingen verricht kunnen worden die betrekking hebben op het verduurzamen van het huis. Zodra alle bedragen zijn opgenomen, wordt het depot beëindigd. Bedragen die overblijven in het depot, kun je gebruiken voor het weer deels aflossen van de hypotheek.
Overwaarde gebruiken
Ook als je wilt investeren in je huidige woning, kun je gebruik maken van de verruimde regels voor het vestigen van een hogere hypotheek op je huis. Met overwaarde in je huis kun je vaak ruim lenen voor een kostbare verbouwing. Je kunt de duurzame investeringen ook combineren met andere wensen die je nog hebt. Je gaat bijvoorbeeld de lang gekoesterde serre plaatsen en de gevels en het dak isoleren. Het vestigen van een extra hypotheek op je huis kost geld, dus door het combineren van meerdere verbouwingen in één houd je de kosten onder controle.
Door de lage maandlasten kun je een maandelijks financieel voordeel behalen
Met een extra hypotheek op je huis stijgen je hypotheeklasten. In het geval de besparing op de energiekosten groter is dan de kosten voor de extra hypotheek, heb je de investering eigenlijk direct al terugverdiend. Daar komt nog bij dat je ook nog iets goeds doet voor het milieu en je kunt het energielabel van je huis verbeteren. Wist je dat een beter energielabel ook gunstig is voor de waardeontwikkeling van je huis? Bij een steeds verdere stijging van de energiekosten, wordt een goed energielabel in de toekomst goud waard.
Samenvattend is het lonend om extra te lenen voor het groener maken van je huis. Vooral als de maandelijkse besparing groter is dan de maandelijkse investering.