De afgelopen weken hebben we te maken gehad met onstuimig weer en als klap op de vuurpijl met een drietal officiële stormen. Waar storm Dudley achteraf in de meeste delen van Nederland (gelukkig) nog meeviel, sloeg storm Eunice genadeloos toe. Volgens het KNMI behoort storm Eunice zelfs tot de top 3 van zwaarste stormen sinds 1970(!). Aan veel woningen is er dan ook in meer of mindere mate schade ontstaan. Eén van de meest voorkomende problemen, is het losraken van dakpannen. Wat kun je nu het beste doen als een storm dakpannen van jouw dak heeft geblazen?
Kom zo snel mogelijk in actie
Als jouw dak een aantal dakpannen mist, kan dit voor nevenschade in/aan je woning zorgen. Denk aan waterschade op het moment dat het gaat regenen. Kom daarom zo snel mogelijk in actie! Ben je een echte handy(wo)man? Dan is de kans groot dat je de dakpannen zelf kunt vervangen. Heb je echter twee linkerhanden, schakel dan zo snel mogelijk een dakdekker in. Bedenk je wel dat het wat langer kan duren voordat je geholpen wordt, omdat er na een storm waarschijnlijk meer mensen zijn met schade aan het dak.
Wellicht ten overvloede, maar neem tevens zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Als je in het bezit bent van een koopwoning, is de stormschade (meestal) te verhalen op je opstalverzekering. Door zo snel mogelijk contact te leggen met je verzekeraar, weet je of je (een deel van) de schade vergoed kunt krijgen en hoe je de aanvraag in kunt dienen. Zorg er in ieder geval voor dat je de schade goed vastlegt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door foto’s en/of video’s te maken van de ontstane schade.
Reserve dakpannen
Op het moment dat het dak gerepareerd moet worden, zijn er natuurlijk wel vervangende dakpannen nodig. Dit kunnen niet zomaar de eerste de beste zijn, want ze moeten qua formaat en uitstraling wel op jouw dak passen. In veel gevallen heb je thuis enkele reserve dakpannen liggen. Heb je zo 1,2,3 geen idee waar deze zouden moeten liggen, kijk dan eens in je schuur of garage, in de kruipruimte onder het huis of op zolder achter de schotten. Dat zijn plekken waar de reserve dakpannen vaak worden bewaard.
Nieuwe dakpannen kopen
Heb je geen, of te weinig, reserve dakpannen liggen? Dan zal je nieuwe dakpannen aan moeten schaffen. Op het moment dat je te weinig reserve dakpannen hebt, kun je één van de dakpannen meenemen naar de bouwmarkt. Vaak kan een verkoper je dan vertellen welke dakpannen je hebt en je aan het juiste type helpen. Heb je geen reserve dakpannen en ook geen idee wat voor dakpannen er op jouw dak liggen, kijk dan eens of je de verkoopbrochure van je woning nog ergens kunt vinden. Vaak staat hier het type dakpan, de kleur en het materiaal in vermeld.
Wat te doen als er waterschade is ontstaan?
Ook al handel je nog zo snel, als het tijdens of na de storm hard regent, is de kans groot dat er al waterschade is ontstaan voordat je dak gerepareerd is. Neem ook in dat geval zo snel mogelijk contact op met je verzekering. Waterschade door storm valt in de meeste gevallen onder de inboedelverzekering, dus let even op met welke verzekeraar je contact op moet nemen als je de inboedelverzekering elders hebt ondergebracht dan de opstalverzekering. Ook hiervoor geldt dat goede documentatie van de schade belangrijk is voor de beoordeling door de verzekeraar.