We hadden er niet meer op gerekend. Strenge vorst. Toch wist februari ons te verrassen met een aantal dagen van flinke kou. Voor de schaatsliefhebbers een feest, voor uw woning niet altijd even prettig. Hoe zorgt u ervoor dat uw woning geen blijvende schade aan de vorst overhoudt?

Rayonhoofden
Zo tegen het begin van maart komen bij velen voorzichtig de eerste lentekriebels aanzetten, maar we komen ook dit jaar weer bedrogen uit. Temperaturen die overdag niet boven het vriespunt komen, maken dat we ‘s ochtends, en soms ook ‘s avonds, de autoruiten weer staan te krabben. De handschoenen worden weer van zolder gehaald en de rayonhoofden hebben alweer vergaderd. Zou het dit jaar dan toch?

Bevroren waterleidingen
Naast regen, wind en zon is ook vorst een van de natuurverschijnselen waar uw huis tegen bestand moet zijn. Een goede isolatie helpt tegen bevriezing en onnodig veel stoken. Het bevriezen van de waterleidingen, en de waterschade die daardoor ontstaat, is echter nog steeds een grote schadepost op de momenten van vorst. Ook bij goed geïsoleerde woningen. Door bevriezing van het leidingwater zetten de buizen uit en kunnen ze kapot gaan. Dit merkt u niet direct. Pas op het moment dat het water in de leidingen weer smelt en het water gaat stromen, ontdekt u de lekkage.

Voorzorgsmaatregelen
U kunt zelf voorzorgsmaatregelen treffen om het risico van bevroren leidingen te verminderen.

  • Hebt u een buitenkraan? Draai deze dan dicht in de winter. De kans dat u de buitenkraan veel gebruikt is niet heel groot, dus deze kan preventief dichtgedraaid worden. Vergeet niet, op het moment dat u de kraan hebt dichtgedraaid het water uit de leiding te laten lopen. Dit doet u door de buitenkraan open te zetten totdat er geen water meer uit de kraan stroomt.
  • Gaat u overwinteren in Spanje? Of gewoon een week op wintersport? Draai de kachel niet helemaal uit. Zet hem op ongeveer 15 graden. Dat is warm genoeg om de leidingen niet te laten bevriezen en koud genoeg om niet onnodig veel te stoken.
  • Hebt u leidingen in slecht geïsoleerde of onverwarmde ruimten liggen? Bedek deze dan met isolatiemateriaal. Deze extra laag kan net genoeg zijn om de ergste kou uit de leidingen te houden. Om de temperatuur in de slecht geïsoleerde ruimten, zoals een kelder of bijkeuken, niet te ver te laten zakken, is het raadzaam de thermostaat in huis vooral ‘s nachts niet te laag te zetten.

Opstalverzekering
Ondanks deze voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat leidingen kapot vriezen en er lekkage ontstaat. Neem in dat geval altijd contact op met uw verzekeraar. In veel gevallen dekt uw opstalverzekering deze schade. Er zijn echter een paar uitzonderingen die per verzekeraar verschillen. Zo kan de verzekeraar kijken naar het onderhoud dat gepleegd is. Achterstallig onderhoud en nalatigheid kunnen een reden zijn om de schade niet te dekken.

Met bovenstaande tips verkleint u het risico van bevroren leidingen en dus de kans op schade. Dan kunt u nu onbezorgd genieten van de mooie bevroren wateren waar uw ijzers soepel overheen glijden.

Terug naar overzicht / Vorig artikel - Volgend artikel